Kvarcit, nebo břidlice?

Štípaná břidlice je dnes asi nejžádanějším druhem přírodního obkladového kamene v Česku, kde má krom popularity též mnohaletou tradici. 

A hned za břidlici se v žebříčku popularity tlačí další oblíbenec – kvarcit neboli křemenec. Jaké jsou přednosti obou obkladových kamenů? Který je vhodnější do interiéru a který do exteriéru? Na tyto a další dotazy našich zákazníků odpovídáme níže.

 

Břidlice vs. kvarcit – odolnost a životnost

Jak břidlicové, tak kvarcitové obklady vynikají značnou tvrdostí, která jim zaručuje dlouhou životnost v řádu desítek let. Oba materiály bývají používány i v extrémně namáhaném prostředí, směle odolají horku (kamenné obklady krbů), dešti, sněhu i mrazu (obklady v exteriéru), ale i vysoké zátěži – břidlice a kvarcit se využívají také pro dlažbu.

A i když by co do tvrdosti kvarcit zřejmě překonal břidlici, oba obkladové kameny se co do životnosti příliš neliší a při volbě jednoho z nich raději zohledněte jiné faktory.

 

Břidlice vs. kvarcit – využití v interiéru a exteriéru

Obecně platí, že břidlici nalezneme spíše v interiérech, zatímco kvarcit ve venkovním prostředí. I kvarcitem však lze obložit a krásně vyzdobit například obývací stěny, krby nebo okenní parapety. Oba materiály se používají k obkládání fasád domů, protože jejich vlastnosti propůjčují budově krásu, ale i ochranu a izolaci.

 

Břidlice vs. kvarcit – design

U přírodní břidlice je to právě nenapodobitelný vzhled, který stojí za její oblibou v Česku.

Typické zbarvení je tmavé, až černé, které občas přechází do fialova.

Až několik barevných odstínů lze přitom nalézt i na jednom metru čtverečním obkladu. Celkový dojem je pak mírně nesourodý, což je vnímáno jako významná přednost i důvod, proč břidlice nikdy nenudí!

V našem e-shopu si můžete objednat břidlici černou a břidlici multicolor, přičemž i prvně jmenovaná ve skutečnosti sestává z několika jemných odstínů černých a tmavě šedých barev.

Pro kvarcit jsou charakteristické zrnitý vzhled a světlé odstíny, od bílé přes šedou po světle hnědou barvu. Výsledkem je vskutku nadčasový kamenný obklad, jejž bez potíží uplatníte i v moderně zařízených interiérech.

Právě vzhled obkladového kamene je hlavní kritérium, podle nějž byste se měli řídit při rozhodování mezi břidlicí a křemencem.

 

Břidlice vs. kvarcit – cena

Kvarcit je v průměru o něco levnější než břidlice. Konečná cena se však vždy odvíjí od tloušťky kamene a ani v ceně se materiály v podstatě mnoho neliší.

V našem e-shopu navíc zakoupíte obkladový kámen i v akci.

 

Břidlice vs. kvarcit – péče a údržba

Ani kvarcitový, ani břidlicový kamenný obklad nevyžadují zvláštní péči a zpravidla si při ní vystačíte s čistou vodou.

Pro důkladnější čištění břidlice, křemence nebo čediče můžete využít také agresivnější čistidla, která obsahují kyselé látky. Po vyčištění nezapomeňte obkladový kámen opláchnout čistou vodou.