3 tipy k dokonale rovné podlaze.

Znáte to? Koupíte si nádhernou vinylovou či dokonce luxusní bambusovou podlahu, avšak před pokládkou zjistíte, že je povrch podlahy nerovný? 

Nezoufejte, není nutné utrácet peníze za řemeslníka. S námi zvládnete vyrovnání podlahy a následnou pokládku bambusové a vinylové podlahy svépomocí!

V první řadě je nutné zjistit, jak velká je nerovnost podlahy v místnosti. Skvěle se k tomu hodí 2m vodováha. Pokud činí nerovnost podlahy 2 mm na 2 metrech, nemusíte se trápit vyrovnáním podlahy. Pokud je nerovnost větší, je nutné situaci řešit. Nevyrovnáte-li podlahu, dojde u lepené vinylové podlahy k opticky nevzhlednému vlnění. U plovoucí bambusové podlahy pak dojde k pružení a následně k její deformaci.

1)  V případě malých výškových rozdílů sáhněte po samonivelační stěrce. vyrovnavani-podkladu

Samonivelační stěrku běžně koupíte v hobby marketu. Prodává se v pytlích, přičemž suchou směs rozmícháte s vodou. Hotovou směs aplikujete v problémovém místě a odvzdušníte ježkovým válečkem, který rovněž zakoupíte v hobby marketu. 

Pozor si musíte dát při výběru vhodné stěrky. V případě cementové podlahy zvolíte cementovou stěrku, v případě anhydritové podlahy zvolíte anhydritovou stěrku!

Výhody:

  • Oproti jiným způsobům vyrovnání podlahy je možnost aplikovat samonivelační stěrku již od 1 mm výškové nerovnosti.  
  • Vhodná k pokládce lepené i plovoucí podlahy.

Nevýhody:

  • Musíte nejen počkat na dobu, kdy je stěrka pochozí, ale ještě i pár dalších dnů, kdy nemůžete položit vinylovou či bambusovou podlahu na stále vysychající vrstvu.

2)   Je-li výškový rozdíl podlahy větší, či není možné vyrovnat podlahu mokrým způsobem, zkuste na to jít suchou cestou.

Pro suché vyrovnání podlahy se nejčastěji používají sádrokartonové desky. Práce s tímto materiálem je snadná, podlaha je ihned pochozí a navíc není nutné čekat na vysychání. Sádrokartonové desky je navíc možné použít i v koupelnách a jiných vlhkých místnostech. Obdobou jsou polystyrenové desky.

Nesmíme zapomenout i na možnost vyrovnat podlahu pomocí sypkých materiálů jako je písek, keramzit apod. Pokládka je ještě snazší než při pokládce sádrokartonových desek. Postup při vyrovnání je obdobný jako například u zámkové dlažby

Výhody:

  • Nemusíte čekat na vyschnutí směsi. 
  • Podkladový materiál je lehký (zvláště v případě sádrokartonové desky) a tudíž vhodný pro vyrovnání podlahy například v podkroví. 
  • Příprava povrchu je velmi lehká.

Nevýhody:

  • Na podlahu vyrovnanou sypkým materiálem nelze položit vinylovou podlahu, naopak plovoucí bambusové podlaze takto připravený podklad nevadí.

3)   Drolí se starý podklad? Vylijte znovu celou podlahu. vinylova-podlaha

Pokud není možné využít původní podklad či je výškový rozdíl v místnosti příliš velký je lepší odstranit starý podklad a vylít novou podlahu, nebo aplikovat anhydritový či cementový potěr pro vyrovnání velkých výškových rozdílů. V současné době je velmi oblíbenou variantou anhydritová podlaha, která je po vyschnutí dokonale rovná. Lze s ní vyrovnat velké plochy bez použití dilatačních spár, přičemž ji lze aplikovat do místností, kde potřebujete dosáhnout až 80 mm vyrovnání. 

Výhody: 

  • Anhydritové podlahy je dokonale rovná a hladká.
  • Vhodná pro lepenou vinylovou podlahu i plovoucí bambusovou podlahu.
  • Výborná tepelná vodivost.
  • Vyrovnání nerovností o výšce až 80 mm.

Nevýhody: 

  • Vhodnější využít služeb profesionální firmy.
  • Délka doby vysychání (48 hodin nesmí svítit do místnosti přímé světlo a vznikat průvan, chodit po ní lze až po 2 dnech, položit podlahu je možné až po řádném vyschnutí).

TIP: Při koupi plovoucí vinylové podlahy či plovoucí bambusové podlahy nezapomeňte na pořízení kvalitní podložky (kročejové izolace). V případě použití nekvalitní kročejové izolace bude pohyb po podlaze doprovázen nepříjemným akustickým praskáním právě této podložky.