5 nápadů, jak zkrášlit zahradu s pomocí přírodního kamene

Kámen je přírodní element a zároveň univerzální, nenapodobitelný materiál pro dekoraci vnitřních i venkovních prostor našeho domova. A právě zahrada – včetně fasády, plotu, terasy, altánu či krbu – přímo vybízí k výzdobě přírodním kamenem v podobě obkladů, dlažby či nášlapných kamenů.

Kámen přitom bydlení nejen zkrášlí, ale zároveň zvýší izolaci, komfort i finanční hodnotu vaší nemovitosti, a proto jde vždy o výhodnou investici.

V tomto příspěvku se s vámi podělíme o 5 tipů, jak zakomponovat přírodní kámen do venkovních prostor a na zahradě.

1. Fasády

Estetické kvality, izolace, odolnost vůči mrazu, horku a povětrnostním vlivům, ale i dlouhá životnost a snadná údržba – důvodů, proč ozdobit domovní fasádu právě kamennými obklady, najdeme spoustu.

Právě fasáda, tedy průčelí budovy, je lidem nejvíce na očích a skutečně reprezentuje váš domov. Obložit můžete celou fasádu, její část nebo pouze spodní sokl. Na výběr máte z několika druhů kamene v originálních odstínech. K favoritům pro obklad fasády pak patří obklady z břidlice a kvarcitu

2. Ploty

Ploty mají za úkol jednak chránit naše soukromí, jednak zkrášlovat a reprezentovat náš domov. Obklady z přírodního kamene toto vše zvládnou na jedničku.

Obložit můžeme opět celý plot nebo přírodní kámen zkombinovat s dřevěnými či kovovými plotovkami. Mnozí zákazníci kámen umisťují pouze na spodní zídku nebo sloupky.

Při volbě konkrétního kamene a dezénu je dobré zachovat soulad s rodinným domem a okolními venkovními prvky.

Oblíbená volba pro obklad plotu jsou břidlice nebo travertin.

TIP: Jako ochrana a dekorace horní plochy plotů a plotových sloupků slouží plotové stříšky.

 

3. Altány, pergoly a krby

Přírodní kámen dokonale zkrášlí i zútulní venkovní prostory určené pro kýžené chvíle odpočinku – typicky altány, pergoly, posezení apod.

Ozdobit můžeme stěnu či zídku altánu nebo sloupky, které podpírají jeho střechu.

Hitem u našich zákazníků však zůstávají obklady venkovního krbu, včetně komínu, grilu či udírny.

TIP: Prostor altánu můžete vydláždit kamennou dlažbou, která přidá celému místu na půvabu, zpříjemní vaši chůzi a celkový požitek.

4. Bazény a terasy

Kamenná dlažba kolem bazénu skýtá hned několik výhod – brání přenosu trávy a nečistot do bazénu, snižuje riziko uklouznutí a poranění, odolá vlhkosti, slunci i mrazu a uchová si své zbarvení. Dlažba z přírodního kamene je navíc příjemná jak na pohled, tak na omak, což oceníte při chůzi naboso.

Kamenem můžete vydláždit také venkovní terasu, verandu nebo s jeho pomocí vytvořit zahradní chodník. Vedle kamenné dlažby lze přitom zvolit nášlapné kameny.

5. Zahradní chodníky

Bezpečný pohyb po zahradě, suchou nohou a za každého počasí umožní nášlapné kameny ze štípané břidlice. Kameny oválného tvaru lze propojit např. dům a terasu s altánem či bazénem. Nášlapné kameny přirozeně zkrášlí vaši zahradu a navíc účinně zabraňují rozbahnění a poničení trávníku.

Ať už se rozhodnete vylepšit své bydlení a zahradu kamennými obklady, dlažbou nebo nášlapnými kameny, v e-shopu alfistyle.cz vždy pořídíte kvalitní produkty za dostupné ceny, s dlouhou záruční dobou a kompletním servisem!