Ve dnech 29. 3. - 2. 4. 2024 je naše provozovna uzavřena.

Kamenné obklady zdobí fasády stále více Čechů

Pandemie a lockdown ještě posílily boom přírodních kamenných obkladů, které stále častěji vídáme na fasádách rodinných domů, chat a chalup, restaurací či hotelů v Česku i po celé Evropě. Estetické kvality přitom nejsou zdaleka jediným důvodem a benefitem. A právě výhody fasádních obkladů a doporučení pro jejich nákup jsou tématem tohoto článku.          

5 dobrých důvodů, proč obložit fasádu přírodním kamenem

Přestože existují na trhu umělé náhražky, skutečnému dílu přírody, kterým kámen bezesporu je, se nikdy nevyrovnají. Pojďme si přednosti kamenného obkladu představit bod po bodu:

1) Odolnost a životnost

Především břidlice – nejužívanější kámen pro fasády – se vyznačuje mimořádnou tvrdostí a odolností proti povětrnostním vlivům, vlhkosti, extrémním teplotám i mechanickému poškození či nečistotám. Díky tomu vám vydrží na fasádě desítky, ba i stovky let.

2) Originální a nenapodobitelný vzhled

Každý centimetr čtvereční obkladu z břidlice či kvarcitu představuje jedinečnou mozaiku barevných odstínů. Díky tomu získá váš dům zcela specifický vzhled, který vás ani kolemjdoucí nikdy neomrzí.

3) Izolační vlastnosti

Kamenný obklad vytvoří další ochrannou vrstvu fasády, která bude efektivněji bránit únikům tepla a naopak průniku chladu zvenčí.

4) Investice, na které vyděláte

Přírodní kámen zvedne tržní cenu nemovitosti řádově až o desítky tisíc korun, a náklady za obklady se vám tudíž při případném prodeji určitě vrátí.

5) Jednoduchá údržba

Většinu obkladů z kamene lze očistit snadno pouze vlažnou vodou a bez saponátu. Odolnost a životnost ještě zvýšíte pravidelnou impregnací.

BL003_1      BL003_2

Tipy pro výběr a pokládku fasádního kamene

Než začnete vybírat konkrétní kámen pro vaši fasádu, určitě vám přijde vhod pár dobrých rad, jež vycházejí z mnohaletých zkušeností nás i zákazníků našeho e-shopu alfistyle.cz:

Břidlice jako sázka na jistotu

Břidlicové obklady stojí na samé špičce popularity (nejen) pro venkovní použití, a to v celém Česku. Krom vynikající kvality, tvrdosti a odolnosti si břidlici zamilujete pro její různobarevný dezén s okouzlující paletou barev, v níž nechybějí červená, zelená nebo fialová.

Obkládejte pilíře, rohy nebo podezdívky

Zajímavý kontrast a efekt vykouzlíte obložením dílčích exteriérových prvků, jimiž nejčastěji bývají sloupy, sokly (spodní část domu), rohy, garáže, ploty a další. Přírodní kámen můžete skvěle kombinovat se zděnou či dřevěnou fasádou. Dobře vynikne na hladké, stejně jako drhané omítce.

Vytvořte harmonický celek

Vždy berte ohled na celkový kontext a barevný soulad obkladu s okolím. Před nákupem se tedy zaměřte na barvu a provedení zdí, okolního areálu a zahrady. V žebříčku prodejnosti vévodí břidlice v provedení černá a multicolor, která potěší univerzálním využitím.

Pozornost věnujte nejen obkladu, ale i podkladu

Vzhledem k vyšší váze kamene (oproti dřevu či betonu) musí mít podkladová zeď dostatečnou tloušťku a únosnost. Kamenný obklad montujeme na čistý, bezprašný povrch a na závěr jej nesmíme zapomenout impregnovat voděodolným roztokem na bázi silikonů. Impregnaci doporučujeme zopakovat každé 2 roky.

 

Potřebujete poradit s výběrem kamenných obkladů nebo pomoc s jejich montáží?

Neváhejte se na nás obrátit e-mailem, telefonicky či online přímo na webu.

Pro ještě více inspirace navštivte naše reference, kde si můžete prohlédnout, jak si s instalací kamenného obkladu poradili naši zákazníci.