Vše, co jste chtěli vědět o ALFIstick®

Často se nás v komentářích a zprávách ptáte na nejrůznější dotazy spojené s instalací, umístěním a údržbou ALFIstick® samolepicích obkladů. Vše, co vás zajímá, jsme pro vás nyní shrnuli do tohoto přehledného článku. Další informace najdete na našem webu v sekci Časté dotazy či přímo v detailu produktu.  

Kde všude můžeme ALFIstick® použít?

Samolepicí kamenný obklad je možno použít kdekoli v interiéru. Lze jím obložit například obývací stěnu, stěnu podél schodiště, chodbu nebo třeba kuchyni. Rozhodnete-li se pro instalaci obkladu za plynový sporák nebo varnou desku, což je zřejmě nejnamáhanější část každého domova, je nutné použít ochranné sklo. Díky odolnosti obkladu a teplotnímu rozpětí od -40 do +120 C je vhodný také na obložení krbu nebo stěny kolem něj. Rozhodně však dejte pozor na přímý styk obkladu s ohněm. Velkou výhodou ALFIstick® obkladů je, že obstojí i v prostoru s vyšší vlhkostí, proto je můžete použít například i pro obložení sauny či koupelny. Nedoporučujeme však lepit obklad přímo do sprchového koutu, aby nepřicházel do kontaktu s vodou.  

 

Jak se o samolepicí kamenný obklad starat?

Po nalepení obkladu doporučujeme kámen ošetřit impregnačním roztokem na bázi silikonu. Impregnace kámen ochrání před vodou, vznikem nechtěných fleků a snáze se pak čistí. Další údržba hotové, obložené stěny je pak velmi nenáročná. V případě znečištění obkladu postačí omýt jej teplou vodou. Ideálně měkkým kartáčkem odstraníme větší nečistoty a následně opláchneme čistou vodou. Poté necháme dobře vyschnout, aby nedošlo ke vzniku skvrn od vodního kamene. Pro čištění nedoporučujeme saponáty. Přírodní kámen se odjakživa pyšní svou vysokou odolností a v případě samolepicích obkladů to není jinak.

Na fotografiích je použitý samolepicí kamenný obklad ESP005který jsme zákazníkovi do jeho interiéru instalovali před dvěma lety (fotografie vlevo). Nyní jsme měli možnost podívat se zpět na místo činu a přesvědčit se o odolnosti obkladu. Jak sami můžete vidět, stěna nenese žádné známky opotřebení ani jiných změn. Na současné fotografii (vpravo) vypadá celkový vzhled ještě lépe, jelikož majitel bytu provedl výmalbu místnosti. Barva kamene nevybledla, jednotlivé kusy obkladu pevně drží tam, kde mají a design interiéru tak vypadá stále nadčasově. 

Porovnání po dvou letech

Z čeho je ALFIstick® vyroben? Jedná se o pravý přírodní kámen?

Ve vašich komentářích se občas setkáváme s mylnou domněnkou, že obklady ALFIstick®  jsou pouze plastovou či jinou náhražkou a cena těchto imitací u konkurence je mnohem nižší. Zde je velmi důležité uvědomit si zásadní rozdíl - v případě Alfistick® samolepicích obkladů se skutečně nejedná o plastovou ani jinou imitaci kamene! Jednotlivé obklady se skládají z tenké vrstvy dýhy z přírodního kameneepoxidové pryskyřice, strukturálního laminátu a samolepicího podkladu. Vrstvu dýhy utvářejí různě velké plošky kamene, což zajišťuje 3D efekt obkladu a jeho reálný vzhled. Přírodní kámen v interiéru působí velmi stylově.

složení

Jaký podklad ALFIstick® vyžaduje  a co dělat při chybném přilepení?

Instalace je hračka - a to doslova. Díky samolepicí technologii zvládnete pokládku svépomocí a za výrazně kratší dobu. Stačí sejmout ochrannou fólii a kamennou dlaždici přitisknout na předem upravený povrch. Instalace se tak opravdu podobá více skládance nežli náročné práci. Při instalaci dbejte na to, aby byl podklad vždy suchý a bezprašný. Díky své pružnosti si snadno poradí s drobnými nerovnostmi. Některými druhy obkladů navíc můžeme obložit i zaoblené stěny nebo sloup. Samolepicí obklady si poradí téměř s jakýmkoli povrchem. Drží na omítce, sádrokartonu, ale i na dřevěném či keramickém povrchu. V případě staré omítky doporučujeme použít na podklad základní nátěr tzv. primer. Upozorňujeme, že podklad není vhodné před lepením obkladů penetrovat! Určité druhy penetrace, v nevhodně naředěném poměru, reagují s lepidlem a narušují tak jeho přilnavost. V případě, že se rozhodnete povrch penetrovat, doporučujeme podklad přetřít základním nátěrem.

Chybné nalepení

A co dělat v případě, že jste obklad chybně nalepili? V takovém případě doporučujeme obklad ihned strhnout. Je-li díl neporušený z pohledové strany, můžeme ho znovu přilepit vysokopevnostním lepidlem. V detailu produktu najdete vždy podrobný návod, jak má být obklad nalepen – jako příklad se podívejte ZDE.

chybné nalepení 2

Čím můžeme samolepicí obklad řezat a jak si poradíme s rohy?

Samolepicí obklad je oproti běžnému obkladu výrazně lehčí1 mváží do 4 kg. Můžeme jej ustřihnout nůžkami na plech nebo bruskou s diamantovým kotoučem. Rohové prvky vytvoříme seříznutím kamene pod úhlem 45°, nebo se na roh použije lišta. Přesný návod, jak si poradit s výrobou rohových prvků, najdete ZDE

ROHY

Jsou samolepicí obklady ALFIstick zdravotně nezávadné?

Ano. Lepicí plocha obkladů prochází důkladným testováním a splňuje nízkou míru hodnoty VOC (těkavých organických látek) tak, aby nedocházelo k poškozování lidského zdraví.

Kde si můžeme ALFIstick® prohlédnout?

Nově jsme pro vás zrekonstruovali showroom, kde máte možnost si naši aktuální nabídku nezávazně prohlédnout a také osahat. Není nad to, vidět tento přírodní kámen přímo na vlastní oči. Snáze si tak představíte, jak bude obklad vypadat na stěně vašeho obývacího pokoje, krbu nebo třeba koupelny. Určitě vám také napomůže vybrat ten správný odstín. Showroom najdete v Ostravě – Třebovicích. Prezentaci našich samolepicích kamenů pro vás máme připravenou i v prodejnách Hornbach a Bauhaus – a to nejen v Česku, ale i na Slovensku. Právě tam si můžete aktuální nabídku nezávazně prohlédnout a také osahat, případně přímo objednat. Podívejte se na mapu, kde všude můžete Alfistick® vidět.