Psychologie materiálu v interiéru

Zimní měsíce, kdy trávíme více času doma, jsou ideálním obdobím pro zútulnění našeho bydlení. To, zda se doma (na pracovišti, v restauraci apod.) cítíme dobře a pozitivně naladěni, přitom závisí také na výběru materiálu a barev v interiéru. V tomto příspěvku se zaměříme na tři oblíbené materiály v interiérovém designu, jejich přednosti a vliv na naši pohodu, výkonnost i udržitelný životní styl.

KOV

A začneme poněkud netradičně. Kovový nábytek skvěle zapadne jak do moderních, minimalisticky koncipovaných interiérů, tak – možná překvapivě – i do tradičněji laděných prostor. Výhodou je lehkost, snadná manipulace i údržba a originální ozvláštnění interiéru. Police, stoly, židle, skříňky nebo postel z hliníku či chromu ocení vyznavači industriálního stylu, stejně jako ti, kdo si doma potrpí spíše na eleganci a harmonii. Je dobré myslet v tomto ohledu na střídmost a obzvláště v bytech a menších prostorech to s kovem nepřehnat, jelikož přílišné využití tohoto prvku může v interiéru zvýrazňovat ozvěnu a vyvolávat pocit chladu.

Kovový nábytek je velmi moderní a lze skvěle kombinovat s dalšími oblíbenými materiály – kamenem a dřevem.

KÁMEN

Obklady či dlažba z kamene vrací tento přírodní element do našich domovů a díky nim máme přírodu kdykoli na dohled a „na dohmat“. Kámen přináší potřebný klid a rozhodně prospívá naší psychice, ať se zrovna nacházíme v obývacím pokoji, kuchyni, pracovně, kanceláři nebo restauraci. Ve všech těchto prostorách vyniknou samolepicí obklady ALFIstick z přírodní břidlice, kvarcitu či mramoru. A pokud chcete krásu a sílu kamene nasávat například v kuchyni či koupelně, sáhněte po kamenné mozaice z pravého mramoru dostupné v mnoha tvarových a barevných variacích.

úvod IMG_0458s

DŘEVO & BAMBUS

Pokud jste milovníky pohodlí a skutečného tepla domova, celkový komfort vám nejlépe dopřeje dřevo, jež má prokazatelně příznivý vliv na náš duševní blahobyt.

Bambus je v této kategorii moderním „hitem“ pro svůj nenapodobitelný vzhled i ekologické vlastnosti, ačkoli se o dřevo v pravém slova smyslu nejedná. Tato nejrychleji rostoucí rostlina na světě splňuje vysoké nároky na estetiku, udržitelnost i psychologii materiálu. Dle různých studií bambus v interiéru pomáhá dosáhnout klidné, soustředěné mysli a snižuje míru úzkosti.

Především bambusové podlahy vhodné jak do interiéru, tak pro venkovní terasy potěší stylovým exotickým designem, a především vynikajícími užitkovými kvalitami. Bambus výborně odolá plísním, bakteriím a termitům, pohlcuje pachy a díky své tvrdosti vydrží mnoho let.

Přečtěte si více o bambusu a jeho využití v bytovém designu v článku Bambus – exotický prvek v domácnosti.